26.4.2019

Näytteenotto kotona? Vinkit sairaanhoitajan helppoon kotikäyntiin

Säännöllinen näytteenotto on osa varsin monen ihmisen terveydentilan seurantaa. Näytteenotto voi vaatia yllättävänkin paljon valmisteluita ja yhdistettynä itse näytteenottoon liittyvään jännitykseen, se voi vaivata asiakkaan mieltä jopa päiviä ennen varsinaista toimenpidettä. Meillä Aksonilla kotisairaanhoitajat tekevät näytteenottoja asiakkaan kotona, jolloin näytteenotto tapahtuu tutussa ympäristössä ja vaati vain vähän valmistautumista.

Reippaita ruuhkavuosia elävä piipahtaa sujuvasti lounastauolla laboratoriossa näytteenotossa. Mikäli labrassa ollaan aikataulussa, ei tarvitse kauaa jonotella vaan homma hoituu sujuvasti. Tämän jälkeen ennättää vielä jotakin haukkaamaan ja työpäivä voi jatkua normaalisti.

Entäpä, kun ikää alkaa olemaan jo enemmän ja liikkumiseen tarvitaankin esimerkiksi rollaattoria ja linja-autoa tai taksia?

Yllättäen simppeli toimenpide vaatiikin isoja tekoja. Pitää huolehtia, että onhan kyyti varmasti ajallaan ja varmuuden vuoksi riittävän ajoissa. Vaatteet on katsottava valmiiksi ja hiuksetkin laitettava koska eihän sitä ihmisten ilmoille oikein muuten kehtaa lähteä. On myös kannettava huolta siitä, että onko piha hiekoitettu koska matkaa pysäkille kuitenkin on ja kaatuminen pelottaa. Sitten vielä se jonottelu ja odottelu siellä laboratoriossa, jonka jälkeen alkaa samanlainen seikkailu takaisin kotiin.

Ei siten ihme, että yksittäinen näytteenotto voi olla useamman päivän ajan stressitekijä, joka vaikuttaa kaikkeen arjen tekemiseen.

Kotisairaanhoidon yhteydessä tehtävä näytteenotto on helpompi ja vähemmän stressaava vaihtoehto laboratoriokäynnille. Kotona tehty näytteenotto voi lopulta olla myös kustannuksiltaan edullisempi vaihtoehto.

Kotona tehtävää näytteenottoa varten tarvitaan lääkäriltä tai terveyskeskukselta lähete, jonka perusteella kotisairaanhoitaja tekee kaikki näytteenottoon tarvittavat valmistelut ja jälkityöt. Kotisairaanhoitaja on yhteydessä asiakkaan kanssa ja varmistaa näytteenottoajan sekä ohjeistaa asiakasta esimerkiksi paastoajoista ja siitä, miten tämä saa näytteen tulokset. Tarvittaessa sovitaan uudesta käynnistä yhdessä asiakkaan kanssa.

Poimi tästä talteen muistilista kotisairaanhoidon näytteenottoa varten:

  1. Varmista, että sinulla on lääkärin tai terveyskeskuksen lähete näytteenottoa varten
  2. Varaa aika kotisairaanhoitajalta näytteenottoa varten
  3. Valmistaudu näytteenottoon lähetteessä ja kotisairaanhoitajalta saamiesi ohjeiden mukaan
  4. Näytteenoton yhteydessä varmista kotisairaanhoitajalta, miten tulokset toimitetaan
  5. Sovi tarvittaessa uusi näytteenottoaika

Me Aksonilla teemme kymmeniä kotisairaanhoidon näytteenottoja ympäri Suomea. Me opastamme asiakkaitamme näytteenoton kaikissa vaiheissa ja varmistamme, että näytteenotto tapahtuu ajallaan ja sujuvasti.

Kotisairaanhoito on vaivaton ja nopea tapa hoitaa säännöllinen näytteenotto