Muksut mukana
Järjestimme Aksonin ketjukeskuksella oman Tuo lapsi työpaikalle -päivän 15.3. Saimme työpäiväämme kaksi innokasta nuorta neitiä. Pienet apulaiset osallistuivat päivän aikana palavereihin ja saivat muutaman ihan omankin työtehtävän hoitaakseen. Tylsääkin ennätti tulla mutta päivän anti jäi kuitenkin positiivisen puolelle.

Oletko sinä joskus ollut tilanteessa, jossa sinulta on kysytty, mitä teet työksesi? Aikuiselle on helppoa vastata ammattinimikkeen kautta mutta lapselle tämäkin tarkoittaa lähinnä aihetta lisäkysymykseen: Ai, mitä se sitten tekee? Tähän vastaaminen vaatiikin jo sitten huomattavasti monisanaisemman kuvauksen. Ei liene tavatonta pohtia, että ymmärsikö lapsi mitään vastauksesta.

Hyvä päästä katsomaan ja kokemaan

Työ on keskeinen osa arkipäivää ja iso osa työstä koostuu rutiineista, jotka toistuvat päivästä ja viikosta toiseen. Työpäivä koostuu parhaimmillaan kymmenistä pienistä tehtävistä, joiden avulla saadaan niitä isoja suuntaviivoja toimimaan paremmin. Tällaiseen arkeen Aksonin ketjukeskuksen väki on tottunut ja tällaiseen työpäivään meidänkin apulaistytöt pääsivät osalliseksi.

Meidän apulaisten päivä koostui seuraavista tehtävistä:

  •  Suunnittelupalaveri
  • Palaverin jatkokehittely
  • Osallistuminen salaiseen tutkimukseen
  • Lounas
  • Työtehtäviä oman vanhemman kanssa
  • Iltapäiväkahvit
  • Päivän päätöspalaveri

Tehtävälista kertoo jo paljon siitä, että meidän työmme on palaverissa tai koneen ääressä istumista. Joskus tätä rutiinia rikkoo mukavalla tavalla reissupäivät tai palaverit jossakin muualla, kuin toimistolla. Iltapäivällä tultiinkin siihen tulokseen, että varmasti tätäkin työtä jaksaa kun kerran saa koko ajan tehdä tietokoneella. Tärkeää on, että pääsee itse näkemään ja kokemaan. Vaikka mitään maata mullistavaa, ei päivän aikana tapahtunutkaan, yllättävän montaa asiaa saatiin eteenpäin. Kotiin päästiinkin tyytyväisin mielin.

”Minun on nyt mentävä töihin”

Vanhempana joskus kokee huonoa omatuntoa siitä, että työ varastaa yhteisistä hetkistä suuren osan. Meidän työmme on sellaista, että se seuraa aika ajoin mukana työpäivien lisäksi myös iltoihin ja viikonloppuihin. Kertoessa omalle lapselle siitä, mitä seuraavaksi aiomme tehdä ja mitä pyrimme saamaan aikaiseksi, tulee ainakin jollakin tavalla avanneeksi työn tekemisen merkitystä.

Päivään kuului osallistuminen salaiseen tehtävään

Vanhemmat mukaan työpaikalle

Jää arvailujen varaan, millaiselta kouluikäisten lasten työelämä tulee näyttämään. Millainen olisi se työpaikka, johon he menevät ja mitä varten työtä tehdään. On kuitenkin varmaa, että työ vaatii tekijältään jotakin samaa, mistä onnistuimme näkemään jo välähdyksiä näissä meidän työpäiväämme osallistuneissa apulaisissa: Innostuneisuutta, halua tarttua toimeen, taitoa perustella omaa näkemystään ja halua oppia uusia tapoja tehdä asioita.

Mikäli eliniän kehitystä mittaavat ennusteet pitävät paikkaansa, kuka ties tulevaisuudessa järjestetään Tuo vanhempi työpaikalle -päiviä. Silloin me pääsemme näkemään välähdyksiä siitä, mitä omat lapsemme tekevät työkseen.

Apulaiset vasemmalta oikealle ovat Eeva ja Jemina

Takaisin arkistoon

 

Akson on kotipalveluyrityksistä koostuva yritysverkosto. Me haluamme olla kärkijoukossa kehittämässä suomalaista kotipalvelualaa. 

Kiinnostuitko Akson-yrittäjyydestä?

Aksonilla meitä yrittäjiä on moneen lähtöön. Täytä hakemus ja liity Akson-menestyjien joukkoon!