Hurjaa leikkiä terveydellä

Koronavirusepidemian kuumin puheenaihe on tällä hetkellä suojavarusteiden käyttö sekä niiden riittävyys. Syyttävällä sormella sohitaan nyt joka suuntaan. Sekavaa tilannetta käytetään myös julmalla tavalla hyväksi.

Suojamateriaalien osalta yksityinen palvelutuottaja on varautunut poikkeusoloihin pitämällä varmuusvarastoa, joka vastaa noin kolmen kuukauden normaaliolojen menekkiä. Tavallisella sosiaalihuollon asiakaskäynnillä tarvitaan kuitenkin äärimmäisen harvoin vahvaa suojavarustusta (esim. suusuojia tai silmäsuojia).

Tilanteessa, jossa jokainen asiakaskäynti vaatii korkean tason suojausta, isokin varasto on nopeasti kulutettu loppuun.

Toimitusvaikeuksista seuraa kovempi hinta

Sanomalehti Keskisuomalainen uutisoi 8.4. julkaistussa uutisessaan suojavarusteiden hinnan nousseen jopa kolmikymmenkertaiseksi. Materiaalituottajilta saatujen tarjousten perusteella on helppo tehdä samat havainnot hintakehityksestä. Kohonneita hintoja on perusteltu toimitusvaikeuksista johtuen, mikä luonnollisesti on hyvin ymmärrettävää.

Teimme myös toisen mielenkiintoisen havainnon:

  • Aikavälillä 1.1.- 18.3. saimme materiaalitoimittajilta kolme sähköpostia ja yhden puhelun koskien suojavarusteiden myyntiä.
  • Aikavälillä 19.3.- 8.4. saimme materiaalitoimittajilta 22 sähköpostia ja 13 puhelua koskien suojavarusteiden myyntiä.

Lyhyessä ajassa materiaalitoimittajien myynnin sähköpostiviestien määrä on kasvanut 86% ja puheluiden määrä 92%.

Toisin sanoen materiaalitoimittajille on tullut erityinen tarve panostaa juuri niiden tuotteiden myyntiin, joiden toimitusvarmuus on tuolla aikavälillä ollut kaikista huonointa.

Huijareita liikkeellä

Koronakevät on tuonut mukanaan myös huijarit. Huijaamista on kahdenlaista.

Ensinäkin sellaista. jossa tilaajalle annetaan ymmärtää tuotteita olevan varastossa. Tilauksen ja maksun jälkeen saapuu ilmoitus, jossa kiitetään tilauksesta ja todetaan, että kyseinen tuote on loppunut varastosta ja toimitusaika on tuntematon.

Toinen tapa huijata tilaajia on yksinkertaisesti rahastaa tuotteilla, joita ei koskaan ollut edes olemassa. Tätä tapahtuu valitettavan paljon.

Yrittäjän tehdessä töitä aamusta iltaan ja joskus öisinkin, ei tällaisen yksittäisen tapauksen selvittämiseen ole aikaa. Se ei kuitenkaan tee tilaajan harhaan johtamisesta yhtään sen hyväksyttävämpää.

Varastot täyteen Kiinasta

Kriisin keskellä Akson yrittäjä Heidi Pekkarinen tilasi kohtalaisen pienellä vaivalla suojavarusteita suoraan Kiinasta. On selvää, että nykyisestä epidemiasta viisastuneena varsin moni yrittäjä tulee oikaisemaan kotimaiset välikädet ja tekemään samoin.

Normaalioloissa suojavarusteiden hinta on murto-osa nykyisestä ja materiaalin säilöminen on kohtalaisen yksinkertaista. Tulevaisuuden varalle näiden suojavarusteiden osuutta varastoissa varmasti kasvatetaan.

Kukaan ei halua enää tilanteeseen, jossa vaarannetaan oma tai työntekijän turvallisuus. Asiakkaan turvallisuudesta puhumattakaan.

Nyt näyttääkin siltä, että suojavarusteiden välitykseen ja valmistukseen heränneiden yhtiöiden tulee seuraavaa kriisiä varten lyödä kiinalainen massatuotanto ja voittaa aika monen kotimaisen pienyrittäjän luottamus puolelleen.

Sitä työtä kuitenkin tarvitaan ja työ kannattaa aloittaa heti. Kriisin selättämiseksi tarvitaan meidän kaikkien panosta.

Kiinnostuitko Akson-yrittäjyydestä?

Aksonilla meitä yrittäjiä on moneen lähtöön. Täytä hakemus ja liity Akson-menestyjien joukkoon!