Akson yrittäjän haastattelu: Sari Roth

Yrittäjäksi päätymiseen ei ole mitään tiettyä tyypillistä polkua. Samaa mieltä on myös Akson hoivapalveluyrittäjä Sari Roth, joka tammikuussa 2020 perusti oman hoivapalveluyrityksensä Nastolaan. Ensimmäinen vuosi hoivapalveluyrittäjänä on lähtenyt menestyksekkäästi käyntiin, sillä yhden hengen bisnes on jo kasvanut 5 hengen tiimiksi, joka palvelee asiakkaita Päijät-Hämeen alueella. Sari on kerryttänyt hoivapalvelualalta 20 vuoden aikana jos jonkinmoista kokemusta, ja monta erilaista firmaa on tullut nähtyä. Pitkän uran aikana ajatuksia yrittäjyydestä ja omasta yrityksestä Sari on kerennyt myös pyöritellä, joten lähtö Akson-yrittäjäksi ei ollut tullut hetken mielijohteesta. “Tiesin Aksonin ja etukäteen ja tiesin että heiltä saa kattavasti apua oman kotihoitofirman perustamiseen ja minulla oli jo valmiiksi paljon kokemusta hoitotyöstä.”

Aksonilta Sari on saanut yrityksen perustamiseen paljon konkreettista apua mm. Perustamiseen liittyviin paperitöihin ja lupien hakemiseen. “Aksonilta saa apua kaikkiin yrityksen asioihin, myös ihan kädestä pitäen jos tarvetta tulee.” Sari täydentää. Avun ansiosta Sari pystyi itse yrityksen alkuaikoina keskittyä siihen kaikkein olennaisimpaan asiaan, eli asiakastyöhön. “Loppujen lopuksi saatiin aika nopealla aikataululla firma pyörimään. Ensimmäiset 6kk tein itsenäisesti, mutta sen jälkeen tarvitsin jo tiimiä ympärille.” Sari muistelee. Suuren hoivapalvelujen  kysynnän vuoksi yrityksen nopea kasvattaminen on ollut mahdollista, mutta ei välttämätöntä. Sari kertoo että kysynnän vuoksi hoivapalveluyrityksestä pystyisi kasvattaa vaikka kuinka ison firman jos tahtoa ja osaamista löytyy, mutta hän itse arvostaa enemmän pienempää ja tuttua tiimiä, kuin isomman yrityksen pyörittämistä.

Aksonin puolelta tulleen avun ja tuen lisäksi Sari on myös saanut apua ja tukea muilta lähialueiden Akson yrittäjiltä, joihin hän pitää edelleen yhteyttä säännöllisesti. “Kouvolassa ja Orimattilassa on myös Akson-yrittäjiä, joiden kanssa autellaan toinen toisiamme aina kun tarve vaatii. Meillä on vähän tämmöinen yrittäjien kolmen kimppa muodostunut.” Sari myhäilee.  

Sari kokee yrittäjyyden tuoneen paljon etuja palkkatöihin nähden. “Työstä voi tehdä oman näköistä, ja pystyy näkemään asiakkaat eri tavalla.” Sari kertoo. Yrittäjyydessä parasta Sarin mukaan on asiakkaiden kohtaaminen ja asiakkailta tuleva positiivinen palaute. “Ihan erilainen tunne kohdata asiakkaat oman firman nimissä ja olla heille avuksi, kuin että olisi palkkatöissä.” Sari summaa kokemuksensa kertomalla olevansa todella tyytyväinen, ja ettei hän meinaa lähteä enää muualle töihin hyvin alkaneen yrittäjyyden jälkeen. 

Ensimmäisen vuoden perusteella odotukset seuraavalle vuodelle ovat liiketoiminnan kannalta korkealla. Kysyntää koti- ja hoivapalveluille riittää melkeinpä jonoksi asti, mutta hoitajista ja yrittäjistä on paikoitellen ollut pulaa. “Moni on kysellyt minulta että kuinka liiketoiminta on lähtenyt käyntiin ja onko yrittäjyys ollut kannattavaa. Mun neuvona on että aina kannattaa koittaa ja ottaa riskejä, ne palkitsee sitten pidemmällä aikavälillä, vaikka alussa voi tuntua vaikealta.” Sari kertoo.

Kiinnostuitko Akson-yrittäjyydestä?

Aksonilla meitä yrittäjiä on moneen lähtöön. Täytä hakemus ja liity Akson-menestyjien joukkoon!