Akson Walk4U on täällä

Akson Group on yhdessä Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan kanssa kehittänyt uudenlaisen, erityisesti kotihoitoon suunnatun liikkumistavan. Akson Walk4U -kotihoidon liikkumiskonseptin tavaramerkki on varattu ja kaupallisen tuotteen avulla tullaan tavoittelemaan kansainvälistä markkinajohtajuutta.

Kovenevassa kilpailussa on pystyttävä erottumaan

Kehitystyön taustalla on pyrkimys hakea työtehoa sekä erottua perinteisistä liikkumistavoista. Uusi liikkumiskonsepti perustuu liikuntatieteelliseen tutkimusnäyttöön ja konseptin biomekaniikka-analyysit on toteutettu Kilpa- ja Huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU:lla. Kehittämishanke on saanut rahoitusta Keski-Suomen ELY -keskukselta.

Idea uuden kävelytyylin kehittämiseen on syntynyt Akson Groupin toimistolla Jyväskylässä, jossa havaittiin Akson Hoivapalveluiden työntekijöiden kävelytyylien muistuttavan huomattavalla tavalla toisiaan. Asiakas tai potentiaalinen asiakas saattaa seurata työntekijän matkaa pihapiirissä pitkäänkin mutta mikään ei kerro hänelle, että kyseessä on kotipalvelutyöntekijä.

– Matkaa autolta porraskäytävään saattaa olla satoja metrejä ja korkealla asuva kohderyhmään kuuluva asiakas voi katsoa työntekijän kävelyä useita kymmeniä sekunteja tietämättä, että tämä on työntekijä, jolta voi ostaa palvelua. Eihän mikään televisiomainoskaan kestä niin pitkään, kyllä siinä on jollakin tavalla kyettävä erottautumaan, toteaa Akson Groupin toimitusjohtaja Mikko Pirttimäki

Tämän havainnon jälkeen, tuntui aika luonnolliselta lähteä kehittämään liikkumisen tapaan jotain erottuvuustekijää ja aika nopeasti huomio kiinnittyi kävelyyn, Akson Groupin toimistovastaava Jaana Vainio kertailee innovaation syntyhetkiä.

Ideasta ilmiöksi

Alkuvaiheessa testattiin noin kymmentä erilaista kävelytyyliä. Tässä vaiheessa rajautui pois erilaiset potkaisutyylit, jotka erityisesti ruuhkassa voivat aiheuttaa vammoja sivullisille ja työntekijöille. Lopulta jäljellä oli neljä kävelytyyliä, jotka liikuntatieteellinen tiedekunta analysoi yhdessä KIHU:n kanssa.

Tieteellisen tutkimuksen avulla tyyleistä valikoitui työntekijälle ergonomisin ja kaupalliseen käyttöön soveltuvin tyyli, jossa joka kolmannella askeleella noustaan ilmaan ja askelparin päättää kaksi oikean jalan step-napautusta.

Tyyli on nopea oppia ja tehokas kovassakin kiireessä. Positiivista kiinnostustakin on jo tullut koska minultakin asiakkaat ovat kyselleet, että onko minulla kivi kengässä, naurahtaa Akson Groupin vastaava sairaanhoitaja Satu Nättinen.

Akson Walk4U konseptin testaukseen on osallistunut Akson Hoivapalveluiden työntekijöitä ja kävelytyylin käytön määrää on pystytty seuraamaan toiminnanohjausjärjestelmän avulla.

Kyllä tämä jonkinlainen hittituote on jo tässä vaiheessa, iloitsee Akson Hoivapalveluiden palveluvastaava Jaana Hentunen.

Skaalautuva tuote tarjoaa investointimahdollisuuden Akson yrittäjille

Kehittämishankkeessa tuotteistetulle idealle on haettu tavaramerkkiä ja tuotteen kaupallisen skaalautuvuuden vuoksi Akson Groupin hallitus on päättänyt hakea Euroopan patenttivirastolta EPO:lta patenttia uudelle kävelytyylille.

Patentin myöntämisen jälkeen aloitetaan kansallinen rahoituskierros mutta jo ennen tätä Akson yrittäjille avautuu mahdollisuus investoida tuotteen kaupallistamiseen.

– On selvää, että tämä innovaatio tulee menemään markkinasta läpi heittämällä. Tulen esittämään Aksonin työvaliokunnalle mallia, jossa kaikille Akson yrityksille avautuu mahdollisuus investoida tuotteeseen jo tässä vaiheessa. Alustavasti työvaliokunta on näyttänyt vihreää valoa suunnitelmalle, toteaa Mikko Pirttimäki.

Akson yrittäjien koulutukset alkavat kesäkuussa

Uusi Akson Walk4U -kotihoidon liikkumiskonsepti julkaistaan Aksonin työhyvinvointipäivänä Tampereella 20.5. Akson yrittäjien koulutukset alkavat kesäkuussa. Tavoitteena on, että uusi liikkumiskonsepti on käytössä kaikissa Akson yrityksissä elokuussa 2021.  

Kiinnostuitko Akson-yrittäjyydestä?

Aksonilla meitä yrittäjiä on moneen lähtöön. Täytä hakemus ja liity Akson-menestyjien joukkoon!