Tämä on tarina Pekasta. Olet ehkä lukenut hänen edesottamuksistaan sosiaalisessa mediassa. Pekka on poikkeuksellisen esimerkillinen kaveri. Hänellä on tilannetajua ja maalaisjärkeä. Hän toimii huomaamattomasti ja pienillä teoillaan muuttaa maailmaa paremmaksi.

Myös me kotipalvelutyön ammattilaiset olemme tavanneet Pekan!

Eräänä päivänä puhelin pirahti toimistolla. Soittaja esitteli itsensä kohteliain sanakääntein Pekaksi. Hän kertoi etsivänsä lastenhoitoapua erityislapselle. Itse asiassa omalle lapsenlapselleen.

Pekan oma lapsi puolisoineen, olivat ruuhkavuosiaan eläviä vanhempia, jotka hoitivat tunnollisesti työnsä ja sen ohella antoivat kaikkensa oman lapsensa hoitotyölle.

Pekka kertoi, etteivät vanhemmat valittaneet mutta Pekka oli oman puolisonsa kanssa pannut merkille, ettei vanhemmilla ollut aikoihin ollut omaa yhteistä aikaa.

Isoisänä Pekka olisi mielellään enemmän apuna oman lapsensa arjessa mutta vastuu erityislapsen vaativasta hoidosta huoletti häntä. Tästä syystä hän ei oman puolisonsa kanssa uskaltautunut itse ottamaan vastuuta lapsen hoitotyöstä.

Pekan pyyntö ei ollut suuren suuri. Hän halusi tarjota omalle lapselleen sekä tämän puolisolle mahdollisuuden viettää hetken yhteistä aikaa. Jos vain löytyisi sellainen hoitaja, jolla olisi kokemusta erityislapsen hoidosta. Muutama tunti kerran tai pari kuukaudessa.

Pekka puolisonsa kanssa tarjoutui jopa tulemaan seuraksi.

Oli ilo kertoa Pekalle, että ilman muuta pystymme auttamaan. Samalla tarjoutui mahdollisuus ihmetellä ääneen Pekan sinnikkyyttä keksiä tilanteeseen ratkaisua. Vaikka asia ratkesi lopulta hyvin yksinkertaisella tavalla, oli sitä kuitenkin jouduttu hetki miettimään.

Kun tieto Pekan puhelusta levisi toimistolla, se herkisti useammankin työntekijän. Olisipa meilläkin tuollainen isoisä. Laadimme yhdessä Pekalle viestin, jossa kiitimme häntä erinomaisesta toiminnasta.

Näin sinäkin voit olla, kuin Pekka!

Pekan innoittamana päädyimme kirjoittamaan auki muutaman vinkin, miten kuka tahansa meistä voi olla, kuin Pekka.

  1. Ota rohkeasti yhteyttä ja kerro tilanteestasi! Kaikkia kotipalvelutyön ammattilaisia sitoo vaitiolovelvollisuus ja kaikkien asiakkaiden asiat käsitellään luottamuksellisesti. Myös me yksityiset palveluntuottajat pidämme haasteista ja monesti halu auttaa saa myös meidät tekemään pieniä ihmeitä.
  2. Jos et tiedä, mistä lähteä liikkeelle – kokeile! Kannattaa pirauttaa muutamalle palveluntuottajalle ja kuulostella, kenen kanssa keskustelu lähtee parhaiten liikkeelle. Palvelu tuotetaan aina ihmiseltä ihmiselle ja kun henkilökemia toimii, myös palvelun onnistumiselle on paremmat edellytykset.
  3. Valitse aina ammattilainen! Meistä jokainen tietää omalta kohdaltaan pärjääkö lasten kanssa hyvin vai vähän heikosti. Lapsiperheiden kanssa työskentelevät ammattilaiset tietävät, mistä narusta kulloinkin tulee nykäistä. Silloin kaikki voivat olla huoletta.
  4. Hyödynnä edut! Monella alueella lapsiperheen kotipalvelua varten on mahdollista saada esimerkiksi palveluseteli. Sinä voit auttaa omaa lastasi tai läheistäsi selvittämään, olisiko hänellä mahdollisuus saada käyttöönsä palveluseteli tilanteen helpottamiseksi. Mikäli päädyt järjestämään palvelun itse ja tilaamaan sitä yksityiseltä palveluntuottajalta, voit hyödyntää täysimääräisesti kotitalousvähennyksen.

Me uskomme, että näillä pienillä vinkeillä kuka tahansa meistä voi olla, kuin Pekka.