5.4.2022

4 syytä valita sairaanhoitajan kotikäynti

Meillä monella ihan tavallisella ihmisellä on tarvetta säännölliseen terveydentilan seurantaan. Tällaiseen seurantaan liittyy läheisesti esimerkiksi verinäytteiden ottamista sekä sairaanhoitajalta saatavaa ohjausta ja neuvontaa oman terveyden edistämiseksi. Tässä artikkelissa annamme sinulle 4 erinomaista syytä valita terveyskeskuskäyntien sijaan sairaanhoitajan kotikäynti.

1. Stressittömyys

Sairaanhoitajan kotikäynti tapahtuu aina sovittuna aikana asiakkaan omassa kodissa. Tässä ei tietenkään ole mitään ihmeellistä mutta miksi se on huomattavasti stressittömämpi vaihtoehto terveyskeskuskäynnille?

Piipahdus terveyskeskuksessa tai laboratoriossa, ei meillä ruuhkavuosia elävillä aikuisilla juurikaan herätä voimakkaita ajatuksia. Varataan netistä aika, hypätään autoon, mennään terveyskeskukseen antamaan näyte ja jatketaan päivää.

Monelle ikääntyneelle ajatus terveyskeskuskäynnistä saattaa nostaa stressitasoja jo aivan toiselle tasolle.

Ihan jo lähtien siitä, että ajanvaruksen tekeminen netistä ei olekaan vaihtoehto. On lähdettävä siitä, että terveyskeskukseen mennään jonottamaan vuoronumerolla. Mikäli taloudessa ei ole enää autoa käytössä, on varattava taksi tai selvitettävä bussiaikataulut.

Tästä syntyy tietenkin huoli siitä, että olenko varmasti ajoissa ja oikeassa paikassa, etten vain jää kyydistä. Oma huolensa on se, mitä sitä ihminen laittaa päällensä tällaisella käynnillä.

Olemme nopeasti tilanteessa, jossa tuo 5-10 minuutin toimenpide edellyttääkin tuntien valmistelua sekä huolta siitä, että olenhan varmasti tehnyt kaiken oikein.

Sairaanhoitajan kotikäynti vie siis kaiken tämän stressin pois. Lisäksi sairaanhoitajalla on aina silmää vilkaista ympärilleen, että onhan kodissa kaikki OK. Mikäli sairaanhoitaja havaitsee jotakin asiakkaan kodissa selviytymiseen liittyvää, hän ottaa aina asian puheeksi asiakkaan kanssa. Tarvittaessa sairaanhoitaja ohjaa asiakasta hankkimaan itselleen tarvittavaa kodin tukipalvelua.

2. Ei enää siirtymistä kodin ja terveyskeskuksen välillä

Siirtyminen on yksi stressitekijöistä mutta se on myös merkittävä turvallisuustekijä sekä kustannuskysymys. Sairaanhoitajan kotikäynnillä tämä riskitekijä poistuu täysin.

Emme ehkä aina tule edes ajatelleeksi, kuinka paljon suunnittelua siirtymiset vaativat henkilöltä, jolla on liikkumisen kanssa haasteita. Rakennukset ja kulkupelit mahdollistavat tänä päivänä esteettömän kulkemisen ja ovat suunniteltu siten, että apuvälinein liikkuvakin pystyy kulkemaan rakennuksessa tai nousemaan kyytiin.

Silti ei tarvita, kuin muutaman neliömetrin alue, joka on hiekoittamaton, vaikea kulkuinen, hankalasti kierrettävä, jne. ja matkanteko tyssää täysin.

Tuntuuko uskomattomalta?

No se ei todellakaan sitä ole! Mitä enemmän ihmiselle tulee ikää, sitä varovaisemmin hän joutuu liikkumaan. Mikäli liikkumiseen tarvitaan apuvälinettä, on maaston oltava sellaista, jossa pääsee kulkemaan vaarantamatta itseään.

Siirtyminen on totta kai myös kustannuskysymys. Mikäli liikkumisen kanssa on haasteita, bussikyyti ei läheskään aina tule kysymykseen. On päästävä turvallisesti ovelta ovelle, vaarantamatta itseään.

Taksi onkin monelle terveyskeskuksessa käyvälle se ainoa vaihtoehto. Taksin hyvä puoli on se, että korkeammasta hinnasta huolimatta, taksin kuljettajat pitävät huolta siitä, että asiakas pääsee sinne, minne hän on menossa.

Valitsemalla sairaanhoitajan kotikäynnin, siirtyminen kodin ja terveyskeskuksen välillä jää pois, jolloin se ei vaaranna turvallisuutta, eikä aiheuta kustannuksia.  

3. Paastoajan säätäminen

Tähän saakka olemme puhuneet ikääntyneistä, joten otetaanpa käsittelyyn asia, joka puhuttelee erityisesti meitä ruuhkavuosien ritareita.

Olet ehkä päässyt kokemaan sen autuuden, jossa sinun pitää paastota vähintään 12 tuntia ennen näytteenottoa. Nukkuessa nälkää ei huomaa mutta jo tunnin hereillä olon jälkeen, alkaa kaipaamaan jo jotain suuhun pantavaa.

Se tunti tulee mukavasti täyteen juuri silloin, kun olet saanut lapsille talvitamineet päälle tai kurotettua turvavyön toppavuoren yli paikalleen. Suoristaudut ja joudut toteamaan, että nyt huimaa.

Saat lapset päiväkotiin ja lähdet etsimään labran lähellä olevasta parkkihallista vapaata tilaa. Se löytyykin – ylimmästä kerroksesta.

Juokset labraan koska toppatakkikansa kotona ja vaikeasti löytynyt parkkipaikka uhkaa jätättää sinut tarkasti laatimastasi aikataulusta. Labran odotusaulassa digitaalinäyttö kertoo, että varatuista ajoista ollaan n. 10 minuuttia myöhässä.

Horjut ulos labrasta tyytyväisenä siitä, kuinka urhoollisesti säilytit tajuntasi koko operaation ajan ja törmääminen ovenpieleen saattoi jäädä hoitajalta huomaamatta. On tullut aika etsiä jotain syötävää.

Autolle juostessasi mukaasi tarttuu kioskilta liian kuuma kahvi ja pari suklaapatukkaa. Töihin saapuessasi olosi on juhlava ja tiedät sen olevan sitä koko lopun päivää.

Mitäpä jos seuraavalla kerralla tilaisit sairaanhoitajan kotiisi ottamaan sen verinäytteen? Aikaisimmat sairaanhoitajan kotikäynnit tehdään jo heti aamu seitsemän jälkeen. Toimenpiteen jälkeen ehdit nauttia aamiaisen kotona ja olla töihin saapuessasi ajallaan ja vielä kohtalaisen hyvässä kunnossa.   

4. Tuttu hoitaja neuvoo ja opastaa

Kotisairaanhoitaja huolehtii kaikesta siitä tiedosta, mitä asiakkaan hoitotyössä syntyy. Esimerkiksi hän selvittää näytteenottojen tulokset ja tekee niistä merkinnät asiakkaan hoitokirjauksiin. Totta kai tieto tuodaan myös asiakkaalle.

Miltä sinusta tuntuu se, hoitaako sinua tuttu vai vieras ihminen? Puhutko mielelläsi omasta elämäntilanteestasi tutun vai vieraan ihmisen kanssa?

Aivan totta. Melko monet meistä keskustelevat omaan elämäntilanteeseen liittyvistä asioistaan mieluiten tutun ihmisen kanssa. Tätä artikkelia varten emme kaivaneet tutkimustietoa mutta jonkinlainen yhteys saattaisi myös löytyä siitä, minkälainen merkitys pidemmällä aikavälillä on sillä, tunnemmeko oman hoitajamme.

Sairaanhoitajan kotikäynti on helppo järjestää siten, että luonasi käy sama, tuttu hoitaja. Hän tuntee sinut ja tilanteesi hyvin ja osaa suosittaa sinulle sopivia vaihtoehtoja oman terveydentilan parantamiseksi. Itse asiassa, sinä helpotat sinua hoitavan ihmisen työtä, mitä useammin häntä tapaat jos hän käy luonasi useammin.

Lopuksi

Uskomme, että sairaanhoitajan kotikäynti on sinulle tai läheisellesi se kokonaistaloudellisesti edullisin vaihtoehto, jota kannattaa pohtia eri vaihtoehtoja vertaillessa.

On ilmeistä, että jos saat saman palvelun toisaalta miltei maksutta, ei pelkästään hintaan perustuva vertailu ole toimiva. Silti kannattaa miettiä näitä tässä artikkelissa esitettyjä syitä, joilla voi helpottaa omaa ja läheisen arkea.

Sairaanhoitajan kotikäynti palvelee iäkkäämpiä erityisesti sen vuoksi, että silloin jää pois kaikki siirtymiset sekä siirtymien aiheuttama stressi. Työssä käyville sairaanhoitajan kotikäynnin hyöty tulee erityisesti siitä, että näytteenoton tai konsultaation voi ajoittaa omaan arkipäivään sopivaksi. Hoitaja tulee juuri sovittuun aikaan, eikä sinun aikataulusi mene muun säätämisen vuoksi pipariksi.

Kaikki, jotka valitsevat sairaanhoitajan kotikäynnin hyötyvät siitä, että pystyy asioimaan saman, tutun hoitajan kanssa. Silloin omasta tilanteestaan on helpompi jutella ja hoitajalle tarjoutuu mahdollisuus ohjata ja neuvoa tuttua asiakasta.