Kohti uutta ja tuntematonta

blogikuva ketjupäivät

Lumikinosten saattelemana astelin kohti Länsiterminaalia keskiviikkona 9.marraskuuta ennen seitsemää. Vatsassa hieman nipisteli, mukavasti, mutta myönnettävä oli, jännitti kyllä. Olin aloittanut reilu kuukausi sitten työt ketjuvastaavana Akson Groupilla. Vuosittain järjestettävät ketjupäivät yrittäjille olivat alkamassa ja suuntana oli Tallinna. Olin muutamaa yrittäjää ennättänyt jo nähdä, mutta suurin osa oli tuntemattomia.  Nyt minulla oli kaksi päivää aikaa tutustua ketjumme yrittäjiin. Raitiovaunussa ajatukset poukkoilivat yrittäjissä, heidän nimissä, joita olin papereista lukenut, franchising-yrittäjyydessä, miten yrittäjät ottaisivat minut vastaan, ketjupäivien ohjelmassa, uusissa kotisivuissa ja yritysilmeestä jne. Työtavat ja toimintamallit, jotka ovat aina olleet olemassa ja ovat luoneet Akson franchising-toiminnalle pohjan, ovat kaikille yrittäjille tuttuja. Itselle tämä ala on aivan uutta ja tuntematonta. Olin työskennellyt kunnissa, kuntayhtymissä ja järjestökentällä. Yritysmaailma on tullut tutuksi lähinnä yhteistyökumppanuuden kautta. Halusin kuitenkin ottaa hypyn tuntemattomaan ja katsoa työelämää yritysmaailman näkökulmasta.

Raitiovaunun pysähtyessä Länsiterminaalin edessä ja lähtiessäni vetämään matkalaukkua tuossa auraamattomassa lumessa valtasi itselläni usko itseeni ja siihen, että ketjupäivät tulevat onnistumaan. Pääsen oikeasti tutustumaan yrittäjiin ja mikä parasta, olemme kaikki ”vieraalla maaperällä”, joten aito tutustuminen mahdollistui parhaalla mahdollisella tavalla. Tutustumisvaiheessa usein ajatellaan ja odotetaan, että kaikki on valmiina: lomakkeita, uusia työkaluja työtekemiseen ja uusien asiakkaiden hankitaan. Itselläni lähtökohtana työntekemiseen on kuunteleminen, yhteistyö ja yhteisöllisyys. Arvoina minulla on niin työssä kuin vapaa-ajalla mm. tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus. Uskon, että näiden arvojen kautta myös tämän uuden haasteen vastaanottaminen mahdollistuisi parhaiten. Haluan tehdä työtä omalla persoonallani ja sitä persoonaa pyrin sopeuttamaan ”talon” tavoille. Yrittäjien kanssa haluan kuulla heidän ajatuksiaan ja toiveitaan, olla heidän apuna yrityksen kehittämisessä. Toki kun kyseessä on franchising-toiminta, tulee noudattaa ketjunperiaatteita yritysilmeestä ja toimintatavoista lähtien.

Laivalla esittelykierroksella tajusin, että onhan tämä kaikki uutta myös yrittäjille. Aina uuden ihmisen tuleminen kumppaniksi työelämään on jo sinällään muutos. Uusi työntekijä tulee ketjuun, joka tekee töitä varmasti eri tavalla kuin joku toinen ihminen tai eri tavalla mitä ennen on tehty. Muutos vaatii aina sopeutumista ja siihen on varattava aikaa. Olin iloinen ja onnellinen kun tämän tajusin ja huokaisin, että myös nämä yrittäjät tutustuvat nyt minuun.

Ketjupäivät koin äärimmäisen hyväksi paikaksi tutustua yrittäjiin ihmisinä. Ketjupäiviltä jäi itselle usko siitä, että kun tutustuminen ja sitä myötä luottamus on löytynyt, yhteistyön tiivistämisellä saadaan aikaan mahdollisuus parannettua omaa jaksamista ja yrityksen tuottavuutta. Yhteistyö mahdollistaa asioiden pohtimista isommassa piirissä, ideoita tulee ja menee ja niistä voi parhaimpia jalostaa käytäntöön. Oli hieno huomata, että näiden uusien kotisivujen sisältöön tuli hyviä ideoita ja porukka oli tyytyväinen yritysilmeen päivittämiseen. Kehittämistyö on antoisaa ja mukavaa. On mukava olla työpaikassa, jossa voidaan kehittää uusia asioita. Kunhan muistaa vanhan viisaan sanonnan: ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”.

Kun ajelen ympäri Suomea ja vastaan tulee Aksonin tarroilla auto, on hienoa ajatella, että se on yksi meistä. Tästä on hyvä mennä eteenpäin kohti uutta ja tuntematonta.

Sari Naappi
Ketjuvastaava Akson Group

Tilaa kartoitus tai pyydä tarjousSulje ikkuna

Back to top